Vytlačiť túto stránku
Mobil v tvare náramku či vymeniteľné moduly. Sú tieto koncepcie budúcnosťou telefónov?

Mobil v tvare náramku či vymeniteľné moduly. Sú tieto koncepcie budúcnosťou telefónov?

12 máj 2017 | Zverejnené v MOBIL-SERVIS.sk blog. Čítať 2065 krát.

(0 hlasov)

Mobilné koncepcie prinášajú unikátnu víziu toho, akoby by mohli telefóny raz vyzerať. Predstavujeme vám 5 mobilných koncepcií, ktoré neboli doposiaľ zrealizované, pretože boli príliš zvláštne alebo drahé.

Často sa odlišujú od normy a preto sa nedokážu stať reálnymi a komerčne životaschopnými zariadeniami. Je to škoda, pretože sú najzaujímavejšie zo všetkých konceptov. Nasledujúce koncepcie ostali zatiaľ len vysnívané.

 

 Nokia Morph

Prvý z konceptov bol vytvorený v roku 2008 spoločnosťou Nokia a Univerzitou v Cambridge. Jeden z najambicióznejších a najprestížnejších návrhov smartphonov dostal názov Nokia Morph.

 

Je navrhnutý tak, aby zobrazoval potencionálne aplikácie nanotechnológií. Tento telefón nikdy neexistoval v skutočnej podobe. Ak by bol reálny, dal by sa sklopiť a roztiahnuť do rôznych tvarov a veľkostí. Mohli by ste si ním dokonca obaliť zápästie alebo ho uchopiť ako headset bluetooth. Nokia verila, že niektoré funkcie Morphu by sa mohli objaviť v mobilných telefónoch do roku 2015. Nestalo sa tak.

Koncepčný telefón Ply

Návrh taktiež z roku 2008 vytvoril Hideo Kambara. Je futuristický a zároveň retro. Ply koncept pripomína švajčiarsky armádny nôž. Má rôzne sekcie, ktoré môžu byť rozšírené, otvorené alebo vytiahnuté.

K dispozícii je dokonca projektor ale aj tlačiareň, ktorá je zabudovaná.

Poznáme telefóny so vstavanými projektormi, ako napríklad Lenovo Smart Cast a gamepady, ako Nokia N-Gage. Tie však tlačiareň neobsahujú a pravdepodobne ani nikdy nebudú. 

Mobilný skript

Rok 2009 patril návrhu pod názvom Mobilný skript. Aleksandr Mukomelov prišiel s konceptom telefónu s dvoma obrazovkami. Jeden nie je flexibilný a používa sa v prípade, že chcete telefón s klasickou veľkosťou. Druhý je vytiahnutý z vnútra a poskytuje obrazovku s rozmermi tabletu.

Využíva mäkký nano materiál, ktorý sa mení na tuhý, pod vplyvom elektrickej energie. Mobilný skript má aj iný trik. Malá časť je pokrytá taktiež nanomateriálom, ktorý funguje ako solárny panel s vysokým výkonom, čím telefón neustále odšťavuje. Hoci nie je tak vzdialený ako Nokia Morph, stále sme ďaleko od tohto konceptu ďaleko.  

 

Philips Fluid

Dinard da Mata vytvoril koncepciu Philips Fluid ako pomerne bežnú víziu flexibilného telefónu. Je to návrh, v ktorom sa slúchadlo stáva náramkom. Koncepty a patenty v tomto prípade predstavujú hybridný telefón alebo takzvaný tablet hybrid.

Navíjanie do náramku si vyžaduje úplnú flexibilitu obrazovky. Na druhej strane, pre skladanie do formy tabletu je potrebná iba časť obrazovky s flexibilnou schopnosťou.  

Nakoľko neexistujú žiadne komerčne dostupné sklápacie a ohybné telefóny, je pravdepodobné že  tento koncept nie o nič bližšie k zrealizovaniu, než v roku 2010, keď bol vytvorený.

 

ZTE Eco-Mobius

Najnovší z pomedzi uvedených konceptov priniesla v roku 2013 spoločnosť ZTE. Ide o modulárny telefón, pri ktorom by používatelia mohli meniť obrazovku, čipovú sadu, batériu, fotoaparát a pamäť RAM. V podstate to znamená, že si môžete kúpiť lacnú základnú verziu a potom postupne aktualizovať súčasti. Tiež by to znamenalo, že by ste si v prípade chyby nemuseli kupovať úplne nový telefón ale len aktualizovať jednotlivé moduly.

Táto verzia je taktiež v nedohľadne, avšak podobné a komerčne dostupné zariadenie je napríklad  LG G5 a Moto Z, pri ktorých je možné pridávať nové funkcie prostredníctvom modulov, pričom ale nedokážete zmeniť hlavné komponenty.